2013. sze 11.

Profiterol golyók

írta: Zef
Profiterol golyók

Égetett tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 1.5 dl víz
  • csipet só
  • 15 dkg liszt
  • 5 tojás

A vajat, vizet, sót feltesszük főni. Amikor forr, beleszitáljuk a lisztet és serényen kevergetve addig főzzük, míg sisteregni kezd és elválik az edény falától.

A tűzről levéve belekeverünk egy tojást, majd miután kicsit hűlt, egyenként belekeverjük a többi tojást is.

220 fokra előmelegített sütőben, a papírozott tepsire (szellősen, nagy közökkel) nyomott kis gömböcöket készre sütjük (rózsaszínre kb 15-18 perc alatt- az első 10 percben tilos kinyitni a sütő ajtaját).

201309113224.jpg

Amikor megsültek, ki kell lyukasztgatni a megpuffadt golyókat, hogy a gőz távozhasson belőlük. Kihűlve ezen a lyukon keresztül tölthetjük meg őket csoki vagy vanília krémmel, vaníliás tejszínhabbal, vagy amihez kedvünk van.

201309113226.jpg

Nálunk most a krémes (süti) krémjével lett töltve és saját készítésű, kissé hígitott baracklekvárt csurgattunk rá.

201309113225.jpg

Szólj hozzá

süti recept profiterol égetett tészta