Profiterol golyók
Égetett tészta:
- 15 dkg vaj
- 1.5 dl víz
- csipet só
- 15 dkg liszt
- 5 tojás
A vajat, vizet, sót feltesszük főni. Amikor forr, beleszitáljuk a lisztet és serényen kevergetve addig főzzük, míg sisteregni kezd és elválik az edény falától.
A tűzről levéve belekeverünk egy tojást, majd miután kicsit hűlt, egyenként belekeverjük a többi tojást is.
220 fokra előmelegített sütőben, a papírozott tepsire (szellősen, nagy közökkel) nyomott kis gömböcöket készre sütjük (rózsaszínre kb 15-18 perc alatt- az első 10 percben tilos kinyitni a sütő ajtaját).
Amikor megsültek, ki kell lyukasztgatni a megpuffadt golyókat, hogy a gőz távozhasson belőlük. Kihűlve ezen a lyukon keresztül tölthetjük meg őket csoki vagy vanília krémmel, vaníliás tejszínhabbal, vagy amihez kedvünk van.
Nálunk most a krémes (süti) krémjével lett töltve és saját készítésű, kissé hígitott baracklekvárt csurgattunk rá.