2014. jan 26.

Aranygaluska

írta: Zef
Aranygaluska

Sztori:
FINOM! Egyszer volt, hol nem volt -aki nem hiszi, járjon utána! Vagy ahogy az Alastor Rémszem Mordonnak százfűlézett Barty Kupor -az ifjabbik, mondaná: ennyi, kész, passz, vége!

aranygaluska.jpg

Recipe:
3dkg élesztőt 1 ek cukorral ízesített langyos tejben felfuttatunk, majd 50 dkg liszttel (fele rétesliszt) 2 tojás sárgájával, egy csipet sóval, 2ek porcukorral és langyos tejjel a szokásosnál lágyabb kelt tésztát gyúrunk, kidagasztjuk, majd 2-3 ek olajat belegyúrunk, újra dagasztjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, a karikákból kivajazott tortaforma aljára tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, vagy margarinnal (15-20 dkg összesen), darált sióval szórjuk meg (a Balaton vizét levezető csatorna helyett használjunk inkább darált diót...), újabb réteg tészta, megint vaj és dió, végül még egy réteg tészta, amit a maradék vajjal meglocsolunk. Hideg sütőbe tesszük, 10 percig 200 fokon, majd 170-180 fokon folytatjuk a sütést. Légkeveréssel 1510-160 (talán 150-160) fok is elég. Nagyjából 30-40 perc kell neki, míg aranybarnára sül. vanília sodóval tálaljuk. Az egyszerűség kedvéért használhatunk tasakosat is.

Szólj hozzá

recept aranygaluska