2014. jún 29.

Kürtős kalács

írta: Zef
Kürtős kalács

Hetek óta készülünk már, hogy kipróbáljuk a nálunk is népszerű, Erdélyből származó finomságot. Ma érkezett el a kürtőskalács ideje! Alant egy idézett recept és a saját próbálkozás, meg a gyengére sikeredett képi illusztráció.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 db tojás
  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 l tej
  • 1 citrom héja
  • 1 vanília cukor
  • disznózsír a lekenéshez
  • cukor

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A zsiradékon kívül az egész hozzávalókat jól kidagasztjuk, hozzátesszük a felolvasztott vajat, és azzal is jól kidagasztjuk. Tetejét vékonyan megszórjuk liszttel, és letakarva meleg helyen megkelesztjük.

TIPP: Nem szabad túlkeleszteni, mert akkor megszakadozik a tészta, és leesik a fáról. Amíg kel a tészta, készítsük elő a parazsat. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, a fákat bekenjük olvasztott zsírral. Majd a tésztát hézagosan rátekerjük a fára. A sütőfára feltekert tésztát a deszkához nyomkodva megvékonyítjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és vastagon cukorba forgatjuk.

Majd elkezdjük sütni. Lassú tűzön, szépen forgatva, amíg a cukor szép rózsaszínűre megpirul. TIPP: Nem barnítjuk meg mert akkor kesernyés íze lesz. Sütés után hosszában háromba vágjuk és tetszés szerint daraboljuk

TIPP: Hasznos tanácsok (-RK-) Kürtőskalács dorongot többnyire népi vásárokon lehet beszerezni. A sütőfa megvásárlásakor a következőkre figyeljünk. A sütőfának legyen elég hosszú a nyele, különben sütéskor a parázs hőjét csak nagyon nehezen tudjuk elviselni! Lehetőleg minél kúposabb sütőt válasszunk, különben a megsült kalácsot csak nehézségek árán tudjuk lefejteni a sütőről. A megfelelően kúpos sütőről a friss kürtőskalács 15-20 másodperc pihentetés után, könnyedén lecsúszik! A kürtőskalács sütése nagy hőt igényel ezért a parazsat célszerű faszénből előállítani. (Ha nem elég forró a parázs, akkor a tészta, sütés közben tovább kél a sütőrúdon, így nagy eséllyel bele fog potyogni a tűzbe!)

Forás: http://www.erdelyivendeghazak.ro

és innen:

http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/peksutemenyek/2582-kurtoskalacs-recept.html

És a kis kiegészítés, amit kipróbáltunk, lévén se kemencénk, se téglánk, se talicskánk... Meg még sütőfánk "se nincsen". De van néhány kiürült sörös doboz meg alufólia. A dobozokat betekerjük alufóliával, bele meg rizst teszünk súlynak, hogy fel le boruljanak sütőbe tevés közben. Szóval az alufóliázott sörös dobozokra csavarjuk a tésztacsíkot, meghempergetjük cukorban és mehet a sütőbe. Légkeverésen 210 fok, 5-8 perc alatt megpirult. Kivéve pedig még forrón a diós hentergőzés.

Sajnos a külsején nem karamellizálódott ennyi idő alatt a cukor, ezért a darált dió sem igazán akart megállni rajta, szóval ezt a részt még finomítani kell, de ezt leszámítva nagyon jó lett!

Szólj hozzá