2014. aug 31.

Kemencében sült csülök

írta: Zef
Kemencében sült csülök

Legalább is kemencében sült volna, ha lenne kemencénk. Ellenben a sütő is tökéletesen megteszi. Figyelem, egy "féltve őrzött, ősi családi" receptünket osztom most meg (amit tegnap reggel vadásztam a világhálón...)

05_4.jpg

Nem valami agyon bonyolított recept, de a végeredmény jó lett. Először is készítünk egy páclét, amiben a csülköt 1-3 napig érleljük (a lé lepje el teljesen a húst). 

  • 1 magyobb hátsó sertéscsülök (1,5-2 kg)
  • 1 tk só (ez végül kevésnek bizonyult)
  • 0.5 teáskanál bors
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db babérlevél
  • 1 teáskanál köménymag

Aztán a páclét leveshez való fűszerekkel, leves zöldségekkel gazdagítjuk és 2-3 órán keresztül, lassú tűzön megfőzzük benne a csülköt. Az idő elteltével lecsöpögtetjük és előmelegített sütőbe toljuk a húst (légkeverés, 170°C), ahol fél óránként, legalább kétszer, inkább háromszor megkenjük sörrel. Ha már késznek ítéljük, 250-250 fokra vesszük a sütőt, és úgy tíz perc alatt megpirítjuk. 

A jó csülök szereti a jó káposztát.

A bőre ropogós lett, a hús állaga is kiváló, de azon még dolgozni kell, hogy a só jobban átjárja az egész csülköt.

Szólj hozzá

recept sült csülök malacság