Kemencében sült csülök
Legalább is kemencében sült volna, ha lenne kemencénk. Ellenben a sütő is tökéletesen megteszi. Figyelem, egy "féltve őrzött, ősi családi" receptünket osztom most meg (amit tegnap reggel vadásztam a világhálón...)
Nem valami agyon bonyolított recept, de a végeredmény jó lett. Először is készítünk egy páclét, amiben a csülköt 1-3 napig érleljük (a lé lepje el teljesen a húst).
- 1 magyobb hátsó sertéscsülök (1,5-2 kg)
- 1 tk só (ez végül kevésnek bizonyult)
- 0.5 teáskanál bors
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 db babérlevél
- 1 teáskanál köménymag
Aztán a páclét leveshez való fűszerekkel, leves zöldségekkel gazdagítjuk és 2-3 órán keresztül, lassú tűzön megfőzzük benne a csülköt. Az idő elteltével lecsöpögtetjük és előmelegített sütőbe toljuk a húst (légkeverés, 170°C), ahol fél óránként, legalább kétszer, inkább háromszor megkenjük sörrel. Ha már késznek ítéljük, 250-250 fokra vesszük a sütőt, és úgy tíz perc alatt megpirítjuk.
A jó csülök szereti a jó káposztát.
A bőre ropogós lett, a hús állaga is kiváló, de azon még dolgozni kell, hogy a só jobban átjárja az egész csülköt.