2014. dec 27.

Rózsakalács

írta: Zef
Rózsakalács

Már nem tudom, honnan szereztem ezt a receptet, de internetes forrásból, ez biztos. És még el sem készült nálunk, de ez talán bocsánatos bűn a karácsonyi kaja-süti-cunami idején, amikor torkig vagyunk a diós-mákos bejglivel és vagy köszvényünk van a sült és főtt húsoktól, amiket szétcsapattunk például a szomszéd pálinkájával...

Szóval a rózsakalács majd egy békésebb időszakban kerül terítékre, de addig is itt a receptje.

Töltött Rózsasüti!

  • 150 g. túró
  • 1 tojás sárgája
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál tej
  • 75 g cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 300 g. liszt.

 

Töltelék:

  • 200 g darált dió
  • 1 tojásfehérje
  • 50 g. cukor
  • mazsola
  • 5 evőkanál tej.

A túrót a tojásfehérjével, olajjal, tejjel, cukorral és vaníliás cukorral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és addig dagasztjuk amíg egy sima tésztaalapot kapunk.

Kisodorjuk úgy, hogy kb. 35x50 centiméter legyen.

Rászórjuk a tölteléket és hosszában feltekerjük, ebből egy rúd lesz ugye...

A képzett rudat hosszabb darabokra vagdossuk, amiket srégen vágunk ketté, majd az egyenes vágási felülettel lefelé... és... itt két lehetőségünk van.

(1) Kör alakú formába állítgatjuk a levágott darabokat, szorosan egymás mellé téve őket, majd az egészet megkenjük tojás sárgájával és megsütjük.

(2) Vagy kis rudacskákat muffin tálcába állítgatjuk (szintén egyenes felükkle lefelé), a "szirmokat" el is igazgathatjuk kedvünk szerint, tojássárgával kenjük és így sütjük ki.

Hőmérséklet: 180-200 °C

Sütési idő: tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e.

Az idő és a hőmérséklet finomításra szorulhat, de ismétlem, még nem próbáltam ki a receptet.

Szólj hozzá