Rózsakalács
Már nem tudom, honnan szereztem ezt a receptet, de internetes forrásból, ez biztos. És még el sem készült nálunk, de ez talán bocsánatos bűn a karácsonyi kaja-süti-cunami idején, amikor torkig vagyunk a diós-mákos bejglivel és vagy köszvényünk van a sült és főtt húsoktól, amiket szétcsapattunk például a szomszéd pálinkájával...
Szóval a rózsakalács majd egy békésebb időszakban kerül terítékre, de addig is itt a receptje.
Töltött Rózsasüti!
- 150 g. túró
- 1 tojás sárgája
- 6 evőkanál olaj
- 6 evőkanál tej
- 75 g cukor
- 1 sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 300 g. liszt.
Töltelék:
- 200 g darált dió
- 1 tojásfehérje
- 50 g. cukor
- mazsola
- 5 evőkanál tej.
A túrót a tojásfehérjével, olajjal, tejjel, cukorral és vaníliás cukorral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a lisztet és addig dagasztjuk amíg egy sima tésztaalapot kapunk.
Kisodorjuk úgy, hogy kb. 35x50 centiméter legyen.
Rászórjuk a tölteléket és hosszában feltekerjük, ebből egy rúd lesz ugye...
A képzett rudat hosszabb darabokra vagdossuk, amiket srégen vágunk ketté, majd az egyenes vágási felülettel lefelé... és... itt két lehetőségünk van.
(1) Kör alakú formába állítgatjuk a levágott darabokat, szorosan egymás mellé téve őket, majd az egészet megkenjük tojás sárgájával és megsütjük.
(2) Vagy kis rudacskákat muffin tálcába állítgatjuk (szintén egyenes felükkle lefelé), a "szirmokat" el is igazgathatjuk kedvünk szerint, tojássárgával kenjük és így sütjük ki.
Hőmérséklet: 180-200 °C
Sütési idő: tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e.
Az idő és a hőmérséklet finomításra szorulhat, de ismétlem, még nem próbáltam ki a receptet.