2013. ápr 06.

medvehagymás lepénykék - hamuban sült pogácsa

írta: Zef
medvehagymás lepénykék - hamuban sült pogácsa

A hamu csak kamu, de jól hangzik :)

Kell hozzá: 1kg liszt, 50 dkg margarin, 2 csapott ek. só, 4 tojássárgája (nálunk 1 egész tojás, meg 2 sárgája), 2 dl tejföl, 2 dl tej, 2 ek. cukor, 2 csomag élesztő, 20 dkg sajt +szórni a tetejére, 1 nagy csokor medvehagyma.

Így készül: A tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt ebben felfuttatjuk. A sót a lisztbe keverjük, belemorzsoljuk a margarint, hozzá adjuk a tejben felfuttatott élesztőt, tojást, tejfölt, majd mindezeket lágy tésztává gyúrjuk.

Fél óráig langyos helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk ujjnyira, aztán megszórjuk a reszelt sajt és a medvehagyma felével. Feltekerjük és letakarva 20 percig pihentetjük. Az idő leteltével újra kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt és a medvehagyma másik felével, aztán feltekerjük és 20 percig ismét pihentetjük letakarva.

Végül kinyújtjuk, bevagdossuk a tetejét, a kimaradt tojásfehérjével megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, kiszurkáljuk pogácsa szaggatóval vagy pizzakoronggal felvágjuk. Teflon tepsiben 180 fokon (légkeverésssel) pirosra sütjük (10-15 perc).

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá