2013. okt 18.

Tekerj magadnak egy jó tojást!

írta: Zef
Tekerj magadnak egy jó tojást!

Ma reggelre a zuhanyzós megvilágosodás és a semmitmondó hangzatosságok után egy igazi gyöngyszem, a dashimaki tamago, alias tamagoyaki -ami magyarul mondjuk feltekert omlett.

Az eredeti receptben vannak olyan összetevők, amik a csülökpörköltön nevelkedett hazánkfiának kínaiul, egészen pontosan japánul hangzanak, de minden boszorkányos körmönfontság nélkül, amolyan igaz magyaros módon is elkészíthető: só, bors, pirospaprika -úgy cifrázod, ahogy akarod, lényeg a tekerés! Én a bundás kenyér maradék tojásából tekertem, ahogy az előző poszt alján olvasható: http://zefcook.blog.hu/2013/10/18/napfenyes_reggeli

Nem vagyok megszállott japán rajongó, de a kajáik elképesztőek.

Hozzávalók hat személyre:

  • nyolc tojás
  • 180 ml dashi (erről később)
  • 3g só
  • 30g cukor
  • 1 ek mirin (majd elmondom)
  • 1 ek szaké. 

Mindezeket alaposan összekeverjük, majd egy kiolajozott, szögletes serpenyőbe annyit csorgatunk, hogy vékonyan elterüljön az alján. Innentől egyszerűbb megnézni a videót: (1:35-től)

Nyelvlecke -kikérdezem! :)

Dashi: japán konyha egyik legfontosabb alapétele. Valójában egy alapléről van szó, amely nagyon vékonyra gyalult szárított bonito tonhalból és tengeri algából készül. Épp úgy, mint az európai alaplevesek esetében, létezik instant por verzió is, amelyet csupán forró vízben kell feloldani. (forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/dashi.php)

Mirin: édes főzőbor (rizsbor)

Szaké: [sake] rizspálinka -erejét tekintve messze nem az, mint a mifelénk vegyigyümiből készített kerítésszaggató.

Kis ügyességgel és kitartással már nálunk is be lehet szerezni ezeket. Budapesten nyilván könnyebb.

* * *

"Piszkafával" ördögi ügyesen játszó, furfangos japán barátainkat hagyjuk kiteljesedni saját világukban, mi pedig kezdjük a magunk ízlésére formálni a tamagoyakit.

Banzáj!

Szólj hozzá

tamagoyaki